|
|
|
Gevechten breken uit in Al-Aqsa Moskee

Gevechten breken uit in Al-Aqsa Moskee

Tienduizenden met vlaggen zwaaiende Israëlische nationalisten, sommigen scandeerden "Dood aan de Arabieren", marcheerden zondag door de moslimwijk van de Oude Stad van Jeruzalem, daarbij de dreiging van vergeldingsacties van Palestijnse militanten trotserend.
Naplouse, en Cisjordanie

—————————————

  • De jaarlijkse parade viert de inname van Jeruzalem door Israël.
  • Palestijnse groeperingen waarschuwden dat de mars tot een conflict zou kunnen leiden
  • Joden bezoeken de Al-Aqsa compound, Palestijnen vechten met de politie.

—————————————

De jaarlijkse parade viert de verovering van Jeruzalem door Israël in de oorlog van 1967 in het Midden-Oosten, maar het is steeds meer een machtsvertoon geworden voor joodse nationalisten die hun invloed willen uitbreiden in een stad met een grote Palestijnse bevolking.

Veel demonstranten zongen en dansten hun weg door de smalle, geplaveide straten. Anderen zochten de confrontatie.

“Een Arabier is een hoerenzoon,” schreeuwde een groep jongeren voor de Damascuspoort, de hoofdingang van de moslimwijk van de Oude Stad. “Mogen jullie dorpen branden,” schreeuwde een andere groep.

De politie zei dat een recordaantal van 2.600 Joden de Al-Aqsa esplanade had bezocht vóór de mars, wat de spanningen nog deed toenemen. In een poging de bezoeken te verstoren gooiden Palestijnen stenen en staken vuurwerk af, maar werden teruggedrongen door de politie die met verdovingsgranaten schoot.

Sommige Joden droegen religieuze kleding en leken te bidden, waarbij zij het al lang bestaande verbod op Joodse erediensten op de compound negeerden. Sommigen zwaaiden met Israëlische vlaggen en zongen het volkslied.

De prediker van de moskee, Sheikh Ikrima Sabri, veroordeelde hun gedrag. “Wat vandaag in de Al-Aqsa Moskee is gebeurd, is sinds 1967 niet meer voorgekomen,” zei hij tegen Relief.

Al-Aqsa is de op twee na heiligste plaats in de Islam. Het wordt door de Joden ook vereerd als de Tempelberg, het overblijfsel van de twee oude tempels van hun godsdienst.

De islamitische groepering Hamas, die de Gazastrook regeert en zichzelf afschildert als de verdediger van het islamitische Jeruzalem, veroordeelde het massabezoek van zondag, dat viraal ging op de sociale media.

“De Israëlische regering is volledig verantwoordelijk voor al deze onverantwoordelijke beleidsmaatregelen en hun gevolgen,” vertelde Bassem Naim, een hoge Hamas-functionaris, aan Relief.

Tijdens de mars van vorig jaar vuurde Hamas raketten af op Israël, wat leidde tot een 11-daagse oorlog waarbij ten minste 250 Palestijnen in Gaza en 13 mensen in Israël omkwamen. Ondanks de dreiging van geweld dit jaar bleef het bij het vallen van de avond rustig aan de grens met Gaza.

Daarentegen werden zondag botsingen gemeld op de bezette Westelijke Jordaanoever, waarbij meer dan 160 Palestijnen gewond raakten, onder wie 20 mensen die door scherpe munitie werden geraakt, aldus medici.

Palestijnse winkeliers in Jeruzalem sloten hun kraampjes uren voor het begin van de mars en er braken sporadisch gevechten uit toen de marsgangers de moslimwijk binnentrokken. Een jonge Israëliër werd gefilmd terwijl hij pepperspray gebruikte tegen een Palestijnse vrouw, wat resulteerde in een uitwisseling van stoten en trappen.

De Israëlische premier Naftali Bennett zei dat de overgrote meerderheid van de betogers was gekomen om feest te vieren.

“Helaas is er een minderheid die het gebied in brand wil steken en met geweld een conflict wil uitlokken”, zei hij in een verklaring.

Israël beschouwt heel Jeruzalem als zijn eeuwige en ondeelbare hoofdstad, terwijl de Palestijnen willen dat het oostelijk deel de hoofdstad wordt van hun toekomstige staat. Hamas, dat door westerse regeringen als een terroristische organisatie wordt beschouwd, beschouwt het moderne Israël in zijn geheel als bezet.

De Palestijnen zien de mars van zondag als onderdeel van een bredere campagne om de Joodse aanwezigheid in de stad, waar de spanningen de afgelopen weken zijn opgelopen, te versterken.

De Israëlische politie kwam in april, tijdens de heilige maand Ramadan, herhaaldelijk in botsing met Palestijnen op de Al-Aqsa-compound, omdat moslims woedend waren over het toenemende aantal joodse bezoekers aan de moskeecompound.

Twee weken geleden ontaardde de begrafenis van Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh, die bij een inval van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever om het leven kwam, in chaos toen de politie de rouwenden aanviel en Palestijnse vlaggen neerhaalde.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?