|
|
Iran zal “proportioneel” reageren op verminderde banden met Oekraïne

Iran zal “proportioneel” reageren op verminderde banden met Oekraïne

24 september (Reliëf) - Iran plant "proportionele actie" als reactie op het besluit van Oekraïne om de diplomatieke banden te verbreken vanwege de vermeende levering van Iraanse drones aan Rusland, zei de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.
Le drapeau national iranien

Nasser Kanaani zei dat Oekraïne “zich niet moet laten beïnvloeden door derden die de betrekkingen tussen de twee landen willen vernietigen”, aldus een verklaring van het ministerie.

Op vrijdag zei Oekraïne dat het de accreditatie van de Iraanse ambassadeur zou intrekken en het aantal diplomatieke medewerkers van de Iraanse ambassade in Kiev drastisch zou verminderen vanwege het besluit van Teheran om drones te leveren aan Russische troepen, een stap die president Volodymyr Zelenskiy “samenwerking met het kwaad” noemde.

Volgens de heer Kanaani was het besluit van Oekraïne “gebaseerd op onbevestigde berichten en het resultaat van een mediahype door buitenlandse partijen”.

Hij verwees niet rechtstreeks naar de drones. Iran heeft eerder ontkend drones aan Rusland te leveren, maar het hardline dagblad Kayhan zei zaterdag dat er “honderden gewapende drones” waren verkocht.

“Sinds enige tijd voeren Iraanse drones in het luchtruim boven Oekraïne operaties uit tegen de NAVO”, aldus de krant, waarvan de redacteur is aangesteld door Irans Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei.

Militaire autoriteiten in het zuiden van Oekraïne hebben zaterdag gezegd dat zij vrijdag boven de zee bij de havens van Odessa en Pivdennyi ten minste zeven Iraanse drones hebben neergeschoten, waaronder zes Shahed-136 “zelfmoord”-toestellen.

Onder hen bevond zich – voor het eerst in Oekraïne – een Mohajer-6, een grotere Iraanse drone, aldus de zuidelijke legerleiding.

De Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak zei zaterdag in een tweet in het Engels dat Iran Rusland steunt “door moderne drones te geven aan (een) achterlijk land voor de moorden op Oekraïners”.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?