|
|
|
Oegandese oppositieleider Besigye op borgtocht vrijgelaten na twee weken in hechtenis

Oegandese oppositieleider Besigye op borgtocht vrijgelaten na twee weken in hechtenis

Een Oegandese rechtbank heeft vrijdag oud-oppositieleider Kizza Besigye op borgtocht vrijgelaten na twee weken in de gevangenis te hebben gezeten in afwachting van zijn proces op beschuldiging van het aanzetten tot geweld.
L'ancien leader de l'opposition ougandaise Kizza Besigye

De heer Besigye, 66, werd op 14 juni in de hoofdstad Kampala gearresteerd toen hij protesten tegen de torenhoge consumentenprijzen aanvoerde, en werd de volgende dag aangeklaagd wegens aanzetten tot geweld.

Zijn eerste verzoek om borgtocht, ingediend op de dag van zijn voorgeleiding, werd afgewezen.

Hij veroordeelde Besigye tot het betalen van een borgtocht van 2,5 miljoen shilling (665 dollar) in contanten, een van de voorwaarden voor zijn vrijlating. Hij moest op 29 juli weer voor de rechter verschijnen.

Oegandezen hebben hun woede geuit over de snel stijgende prijzen van brandstof, bakolie, zeep, tarwe en andere basisproducten, en de weigering van de regering om in te grijpen om de consumenten te ontlasten.

Besigye riep op tot belastingverlagingen om de inflatie te compenseren, maar president Yoweri Museveni verwierp het idee en gaf de oorlog in Oekraïne en de COVID-19 pandemie de schuld van de prijsstijging.

Museveni, die sinds 1986 aan de macht is, is nu de op drie na langstzittende leider van Afrika. De oppositie en critici hebben hem ervan beschuldigd verkiezingen te vervalsen en veiligheidstroepen in te zetten om zijn greep op de macht te behouden. Museveni ontkent de beschuldigingen.
Besigye heeft het in het verleden vier keer tegen Museveni opgenomen en verloren, hoewel hij de resultaten heeft verworpen wegens fraude. Hij is al tientallen keren gearresteerd.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?