|
|
|
Ethiopië arresteert 4.000 mensen

Ethiopië arresteert 4.000 mensen

De Ethiopische autoriteiten hebben meer dan 4000 mensen gearresteerd in de noordelijke Amhara-regio van het land, zo meldden lokale media maandag, als onderdeel van een grootscheeps optreden tegen militieleden, critici en de pers.
Dessie, dans la région d'Amhara, en Éthiopie

De woordvoerder van de regionale regering van Amhara, Gizachew Muluneh, en de woordvoerder van de federale regering, Legesse Tulu, hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar op de golf van arrestaties.

Meer dan 200 van de verdachten worden beschuldigd van moord, verklaarde Desalegne Tasew, ambtenaar van de staatsveiligheid van Amhara, aan de Amhara Media Corporation, waarbij hij hen ervan beschuldigde “illegale activiteiten” uit te voeren namens de paramilitaire groepering Fano. De reden voor de aanhouding van de anderen werd niet gespecificeerd.

Tasew heeft geen enkel bewijs geleverd om zijn beschuldigingen van moord te ondersteunen. Relief heeft deze beweringen niet onafhankelijk kunnen verifiëren.

De Amhara-regio is de op één na dichtstbevolkte regio van Ethiopië en een belangrijk kiesdistrict voor premier Abiy Ahmed.

Amhara-troepen en de Fano-militie steunden Abiy’s federale troepen tegen rebellen in het noorden van Tigray toen in 2020 in die regio gevechten uitbraken, maar de betrekkingen tussen sommige hoge Amhara-functionarissen en de centrale regering zijn sindsdien verslechterd.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?