|
|
Tesla verwijderd uit de S&P 500 ESG index, wat Musk’s reactie uitlokte.

Tesla verwijderd uit de S&P 500 ESG index, wat Musk’s reactie uitlokte.

S&P Dow Jones Indices heeft elektrische automaker Tesla Inc verwijderd uit zijn nauwlettend in de gaten gehouden S&P 500 ESG-index vanwege kwesties zoals claims over rassendiscriminatie en ongelukken in verband met zijn zelfrijdende auto's. Het besluit leidde tot kritiek in tweets van Tesla CEO Elon Musk op woensdag.
Le logo du constructeur automobile Tesla

Andere factoren hebben bijgedragen aan de wijzigingen, die op 2 mei van kracht werden, waaronder Tesla’s gebrek aan gepubliceerde details over zijn koolstofreductiestrategie of zijn zakelijke gedragscodes, zei Margaret Dorn, het hoofd van ESG-indices van de organisatie voor Noord-Amerika, in een interview.

Hoewel Tesla met zijn elektrische auto’s de uitstoot helpt terugdringen, zouden de problemen en het gebrek aan informatieverschaffing in vergelijking met sectorgenoten een punt van zorg moeten zijn voor beleggers die het bedrijf willen beoordelen op criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG), aldus Dorn.

“Je kunt de missieverklaring van een bedrijf niet zomaar voor waar aannemen, je moet kijken naar hun praktijken in al deze belangrijke dimensies,” zei ze.

Tesla-functionarissen reageerden niet onmiddellijk op vragen. Na de indexwijziging zei Tesla CEO Elon Musk woensdag op Twitter dat “GSE een oplichterij is. Het is geïnstrumentaliseerd door nep sociale rechtvaardigheid strijders.

Dit heen en weer gepraat benadrukt een groeiende controverse over hoe de ESG-prestaties van bedrijven moeten worden beoordeeld. Beleggers die zich zorgen maken over kwesties als diversiteit en klimaatverandering zijn gaan beleggen in fondsen die ESG-criteria gebruiken om aandelen te selecteren, wat vragen oproept over de vraag of deze fondsen effectief zijn in het bevorderen van verandering of dat ze te veel betrokken zijn geweest bij het bepalen van beleid.

S&P Dow Jones Indices is voor het grootste deel in handen van S&P Global Inc (SPGI.N).

Tesla’s verwijdering maakt deel uit van een groep wijzigingen in de S&P 500 ESG-index sinds 22 april, volgens een aankondiging. Een van de toevoegingen aan de index op hetzelfde moment was Twitter Inc (TWTR.N), het social media platform dat Musk een deal sloot om te kopen.

Dorn en anderen hebben niet onmiddellijk beschreven waarom Twitter werd toegevoegd.

————————–

Verslag van Adrien MAXILARIS
Redactie: Evelyne BONICEL
Onze normen: Relief’s vertrouwensbeginselen
Geopolitieke Analyse

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?