|
|
|
Somalië’s nieuwe president wordt gekozen door politici achter barricades

Somalië’s nieuwe president wordt gekozen door politici achter barricades

De parlementsleden van Somalië kwamen zondag bijeen in een zwaar versterkte hangar op een vliegveld om een nieuwe president te kiezen in een stemming die nodig is om de buitenlandse hulp te laten doorstromen naar het verarmde land dat geteisterd wordt door drie decennia van burgeroorlog.
Le président somalien Mohamed Abdullahi Mohamed

————————–

  • Nu de volksstemming van de baan is, zullen de wetgevers de leider kiezen.
  • Vredeshandhavers van de Afrikaanse Unie bewaken de hangar van de luchthaven tijdens de stemming.
  • Twee voormalige Somalische presidenten onder de voornaamste kandidaten
  • Somali’s hebben te lijden onder droogte en geweld.

————————–

D In een veld van 35 kandidaten zijn de voormalige presidenten Sharif Sheikh Ahmed en Hassan Sheikh Mohamud volgens analisten de favorieten, hoewel hun regeringen er niet in geslaagd zijn de corruptie of de oorlog van de islamitische militanten in te dammen.

De stemming, die door de Verenigde Naties wordt gesteund, is meer dan een jaar uitgesteld wegens regeringsgevechten, maar zou deze maand moeten plaatsvinden om een programma van 400 miljoen dollar van het Internationaal Monetair Fonds veilig te stellen.

Geweldige droogte

De film speelt zich af tijdens de ergste droogte in vier decennia in het land in de Hoorn van Afrika, tegen een bekende en deprimerende achtergrond van geweld door aanvallen van rebellen van Al Shabaab, onenigheid onder veiligheidstroepen en rivaliteit tussen clans.

Bij een zelfmoordaanslag, opgeëist door al Shabaab, raakten woensdag zeven mensen gewond tijdens politieke bijeenkomsten in de buurt van de hangar in de kusthoofdstad Mogadishu.

Vrijdag zijn strijders van een soefi-moslimgroep in de deelstaat Galmudug slaags geraakt met regeringstroepen. In Mogadishu gold zondag een avondklok. De straten waren rustig en de winkels gesloten.

Hoewel alleen al het houden van het proces een succes was, waren velen in dit land van 15 miljoen mensen sceptisch over werkelijke vooruitgang. De leidende kandidaten waren gerecycleerde oude gezichten uit het verleden die weinig hadden gedaan om hen te helpen, en deze stemmen werden van oudsher gedomineerd door corruptie, zo klaagden zij.

Zittend president Mohamed Abdullahi Mohamed, bijgenaamd “Farmaajo” vanwege zijn vermeende liefde voor Italiaanse formaggio-kaas, zal waarschijnlijk niet worden herkozen nadat hij bij de parlementsverkiezingen van vorige maand steun heeft verloren.

Geen leven in Somalië

Somalië is nog steeds niet in staat om een rechtstreekse volksstemming te houden vanwege de onveiligheid, en de regering heeft buiten de hoofdstad weinig controle. Vredeshandhavers van de Afrikaanse Unie bewaakten het terrein in een Iraakse “groene zone” terwijl politici aankwamen, praatten en luisterden naar traditionele muziek.

Er worden twee of drie stemrondes verwacht, met waarschijnlijk een resultaat aan het eind van de avond.

“De enige hoop die we hebben zijn deze verkiezingen,” zei Nur Ibrahim, een student medicijnen.

“Er is geen leven in Somalië. We studeren en dan worden we gebombardeerd door terroristen. Als er geen vrede is, is onderwijs zinloos.”

Naast de voormalige presidenten Ahmed (2009-2012) en Mohamud (2012-2017) maakt ook de leider van de semi-autonome regio Puntland, Said Abdulahi Deni, een goede kans, aldus analisten.

Er was slechts één vrouw verkiesbaar, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Fawzia Yusuf Adam, maar men verwachtte niet dat zij veel steun zou krijgen in deze strikt patriarchale samenleving.

Ahmed, een voormalige islamiet, leidde in 2009 een door het Westen gesteunde overgangsregering, die het nationale leger instelde en Al Shabaab uit Mogadishu hielp verdrijven, hoewel het in de regio’s weer in groten getale is teruggekeerd. De andere voormalige president, Mohamud, was een vredesactivist en academicus.

“Vandaag zijn we allemaal getuige van de heetste presidentsverkiezingen ooit,” zei Farah Ahmed, een ouderling uit Mogadishu, die eraan toevoegde dat als de impopulaire zittende president zou worden herkozen, veel Somaliërs hun land in wanhoop zouden verlaten.

———
Reportage door Charles PHIN
Edactie: Evelyne BONICEL
Onze normen: Vertrouwensbeginselen van Relief
Relief | Geopolitical Decryption

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?