|
|
|
Waarom artikelen voor kunstenaars en musea de volgende grote groeicategorie zijn voor de steeds groter wordende kunstmarkt.

Waarom artikelen voor kunstenaars en musea de volgende grote groeicategorie zijn voor de steeds groter wordende kunstmarkt.

Musea, galeries en zelfs individuele kunstenaars eisen een deel van deze groeiende taart op. En het is nog maar het begin.
MoMA gift shop

De volgende grens van de kunstindustrie is merchandising, en ik kan het bewijzen.

De laatste tijd heb ik dit segment van de markt meer dan enig ander segment zien groeien (afgezien van NFT’s, maar dat is een ander verhaal). De kunstwereld en de consumenten leren eindelijk te aanvaarden dat kunst en detailhandel hand in hand kunnen gaan. Dit is wat er nu al gebeurt, en wat u in de toekomst kunt verwachten.

Musea nodigen zichzelf uit…

Het Brooklyn Museum, de National Gallery in Londen, het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza en het Museum of Fine Arts in Boston. Wat hebben al deze instellingen gemeen? Zij hebben de afgelopen twee jaar alle wereldwijde licentieovereenkomsten ondertekend om afgeleide producten te creëren op basis van werken in hun collecties. Artistory bijvoorbeeld, opgericht in 2020, geeft niet alleen licenties op museumontwerpen aan merken, maar creëert nu ook zelf museummerchandise.

Het creëren van producten is slechts het begin. Nog veelzeggender is wat musea doen om hun groeiende voorraad koopwaar aan de man te brengen en te verkopen. Om meer bezoekers naar de cadeauwinkel te lokken, werkte het Tate vorig jaar samen met kunstenares Chila Kumari Singh Burman om de winkelruimte over te nemen. De kunstenaar heeft de winkel omgevormd tot een ervaringsruimte gevuld met nieuw vervaardigd neonkunstwerk (te koop natuurlijk!), een met de hand geselecteerde muziekplaylist en een selectie boeken.

De Cocktail Bar in het Grand Time Hotel is de perfecte plek om selfies te nemen voordat u uitcheckt met een tas vol art deco producten.

Maar waarom één cadeauwinkel als je er veel kunt hebben? MoMA – dat zes winkels exploiteert, sommige zo ver van New York als Japan en Hong Kong – kondigde in september jongstleden aan dat Nordstrom zou beginnen met de verkoop van zijn Design Store-producten in tien verkooppunten in de VS. Het Victoria & Albert Museum lanceerde vorig jaar “The Grand Time Hotel”, een op de Art Deco geïnspireerde pop-up winkel in Shanghai. Met zes aparte kamers om in te snuffelen werd de winkel omgetoverd tot een meeslepende ervaring waar consumenten van alles konden kopen, van sjaals tot iPad-doosjes, allemaal geïnspireerd op de wereldberoemde Art Deco-collectie van het V&A.

Samenwerkingen met merken

Merksamenwerkingen Musea stimuleren de groei van merchandise van artiesten; merksamenwerkingen maken het cool. De samenwerkingsdatabase van AndArt bevat meer dan 140 samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars en merken die vorig jaar hebben plaatsgevonden, variërend van een Hublot horloge ontworpen door Takashi Murakami tot David Salle’s zwemkleding voor Orlebar Brown. Deze producten, die vaak in kleine capsulecollecties worden gelanceerd, zijn vaak in enkele uren of dagen uitverkocht: het Hubolt-horloge was naar verluidt in slechts enkele uren uitverkocht.

Bovendien wordt een groeiend aantal merken opgericht met als enig doel producten voor kunstenaars te vervaardigen. Ligne Blanche, dat sinds 2007 prachtige porseleinen borden en kopjes van kunstenaars maakt (naast kunstenaars als Alex Katz, Gilbert and George, Erwin Wurm en vele anderen), begint rivaal te worden van nieuwkomers als de Oscar-collectie (die op Instagram enthousiast is goedgekeurd door Harry Macklowe) en Liz Swig’s wearable art-merk Liz Works, dat wereldwijde bekendheid krijgt (iemand zag haar Rashid Johnson-ketting gedragen door Kendall Roy in Succession).

Kunstenaars komen in actie

Kunstenaars doen mee met de actie Keith Haring was misschien een van de eerste kunstenaars met een eigen winkel, maar deze praktijk wordt steeds gewoner.

Op een kleine straathoek in Kopenhagen vindt u Shrig Shop, een winkel die gedeeltelijk eigendom is van de kunstenaar David Shrigley en die uitsluitend – u raadt het al – producten van David Shrigley verkoopt. Ik zou nalatig zijn over kunstenaarsproducten te spreken zonder Daniel Arsham of KAWS te noemen, die beide een merchandisingimperium hebben opgebouwd, maar de lijst van kunstenaars die in hun voetsporen treden groeit en omvat namen als Kehinde Whiley, die vorige maand haar onlangs vernieuwde online winkel heropende om van alles te verkopen, van speelkaarten tot basketballen.

De Shrig Shop in Kopenhagen

Ook galeries spelen hun rol. Perrotin heeft nu vijf winkels naast zijn galeries, en Gagosian opende deze week een Gagosian-winkel in de historische Burlington Arcade in Londen. De kasjmieren kunstenaarsdekens van Hauser en Wirth staan vaak bovenaan de verlanglijstjes van kunstliefhebbers voor de feestdagen.

Toekomstperspectieven

Hoe ziet de toekomst van kunstinstellingen eruit, met dit alles? Ik voorspel dat deze kleinhandelstrend nog sneller zal groeien en dat de facetten van de kunstwereld die nog niet tot de kleinhandel zijn overgegaan, dit spoedig zullen doen.

Wees voorbereid op cadeauwinkels op uw favoriete kunstbeurzen, om tegemoet te komen aan het grote aantal mensen dat de dag doorbrengt zonder iets meer te kopen dan een koffie, een broodje en misschien een kaartje.

Op dezelfde manier zullen veilinghuizen de aanvullende functie van culturele detailhandelaars op zich nemen en concurreren met bedrijven als Stock X om exclusieve producten te verkopen. Sotheby’s lijkt zijn eerste stappen op dit gebied al te hebben gezet met zijn eigen Emporium-winkel in New York.

Gedreven door een groeiende belangstelling voor de kunstwereld van mensen die het zich niet kunnen veroorloven om te gokken, en van individuen die hun affiniteit met kunst en cultuur willen tonen door middel van de kleren die zij dragen en de voorwerpen die zij dragen, is de trend van kunstverkoop in de detailhandel niet meer weg te denken.

Laten we dit niet betreuren, maar toejuichen en het zien als een kans om onze eilandmarkt uit te breiden tot een groep die op een dag misschien zelf belangrijke kunstverzamelaars zullen worden. Banksy schijnt de voorkennis te hebben gehad om te zeggen dat aan het eind van de dag, iedereen via de cadeauwinkel naar buiten gaat.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?