|
|
Bendes zaaien terreur in Haïti

Bendes zaaien terreur in Haïti

Haïtiaanse bendes verkrachtten vrouwen en verbrandden mensen levend tijdens de bendeoorlog, volgens een mensenrechtengroep.
Port-Au-Prince, Haïti 28 avril 2022

DHaïtiaanse bendeleden hebben twee weken lang vrouwen en meisjes verkracht en mensen levend verbrand in de buurt van de hoofdstad Port-au-Prince, aldus een Haïtiaanse mensenrechtengroep in een rapport waarin het bloedige conflict in detail wordt beschreven.

Bij gevechten tussen rivaliserende bendes Chen Mechan en 400 Mawozo zijn 148 mensen om het leven gekomen, volgens het National Human Rights Network. Sommigen werden gedood met machetes of stierven toen hun huizen in brand werden gestoken.

Een bloedbad van ongelofelijke wreedheid

“Er is een bloedbad van ongelofelijke wreedheid aangericht”, stond in het verslag dat dinsdag laat werd vrijgegeven en waarin stond dat de regeringsautoriteiten er niet in waren geslaagd het geweld onder controle te krijgen. “Op het hoogste niveau van de staat, was er geen reactie.”

De Chen Mechan bende doodde zeven van zijn eigen leden die de confrontatie met de 400 Mawozo wilden beëindigen, aldus het rapport. De anderen waren burgers die beschuldigd werden van samenwerking met rivalen of klokkenluiders, aldus de mensenrechtengroep.

In de wijken Corridor Djo en Santo 2 in Port-au-Prince vermoordden bendes 47 mensen – 17 van de lichamen werden verbrand en 30 begraven in massagraven, aldus het rapport.

Verbrande mensen wonen

Ook zijn er op straat mensen verbrand met autobanden, aldus het rapport.

Een woordvoerder van de regering van premier Ariel Henry heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

Sinds de moord op president Jovenel Moise vorig jaar zijn de bendes in Haïti steeds machtiger geworden en hebben ze de facto de controle over grote delen van het land overgenomen.

De leider van de 400 Mawozo, Joly “Yonyon” Germine, is dinsdag in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens zijn betrokkenheid bij de ontvoering van een groep Amerikaanse missionarissen in 2021. lees meer

Bendegeweld wordt regelmatig aangewezen als het grootste probleem waarmee dit Caribische land te kampen heeft, aangezien ontvoeringen en schietpartijen steeds meer mensen het land uitjagen op gammele bootjes in de hoop de VS te bereiken.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?