|
|
|
Poetins toespraak op de Dag van de Overwinning geeft geen indicatie van een toekomstige escalatie.

Poetins toespraak op de Dag van de Overwinning geeft geen indicatie van een toekomstige escalatie.

Vladimir Poetin riep de Russen maandag in een uitdagende toespraak op de Dag van de Overwinning op om te vechten, maar zei niets over plannen voor een escalatie in Oekraïne, ondanks westerse waarschuwingen dat hij zijn toespraak op het Rode Plein zou kunnen gebruiken om een nationale mobilisatie te gelasten.
Moscou, en Russie, le 9 mai 2022

———————–

  • Poetin leidt vieringen van de Sovjetoverwinning in de Tweede Wereldoorlog.
  • Russische troepen bestormen staalfabriek Azovstal, zeggen Oekraïners.
  • Zelenskiy zegt dat overwinning verzekerd is

———————–

Ein Oekraïne zijn de gevechten niet afgenomen, waarbij Kiev een intensivering van het Russische offensief in het oosten van het land beschrijft en een hernieuwde poging om de laatste Oekraïense troepen te verslaan die standhouden in een verwoeste staalfabriek in Mariupol.

De jaarlijkse parade van maandag in Moskou – met de gebruikelijke ballistische raketten en tanks die over de kasseien rollen – was misschien wel de best bezochte sinds de nederlaag van de nazi’s in 1945, die ermee wordt gevierd.

Westerse hoofdsteden hebben wekenlang openlijk gespeculeerd dat Poetin zijn troepen onder druk zette om voor de symbolische datum voldoende vooruitgang te boeken om de overwinning te kunnen uitroepen, maar dat hij, gezien het gebrek aan vooruitgang tot dusver, in plaats daarvan misschien een nationale oproep tot oorlog zou aankondigen.

Hij deed geen van beide, maar herhaalde zijn beweringen dat de Russische strijdkrachten opnieuw tegen de nazi’s vochten.

“Jullie vechten voor het vaderland, voor zijn toekomst, zodat niemand de lessen van de Tweede Wereldoorlog vergeet. Zodat er in de wereld geen plaats is voor beulen, castigators en nazi’s,” zei Poetin vanaf het podium buiten de muren van het Kremlin.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy beloofde de Oekraïners in zijn eigen toespraak dat zij zouden zegevieren.

“Op deze dag van de overwinning op het nazisme, strijden we voor een nieuwe overwinning. De weg erheen is moeilijk, maar wij twijfelen niet aan onze overwinning,” zei Zelenskiy, gekleed in gewone militaire kleding met opgestroopte mouwen van zijn hemd.

In een duidelijke verwijzing naar Poetin voegde Zelenskiy eraan toe: “Wie vandaag de gruwelijke misdaden van Hitlers regime herhaalt, wie de nazi-filosofie volgt, wie alles kopieert wat zij deden – hij is verdoemd.”

De oorlog van Poetin heeft duizenden burgers gedood, miljoenen ontheemd en steden tot puin gereduceerd. Rusland heeft weinig in te brengen behalve een strook grondgebied in het zuiden en marginale winst in het oosten.

Beschut in een metrostation in Kharkiv, de op een na grootste, hoofdzakelijk Russischtalige stad van Oekraïne, die sinds het begin van de oorlog onophoudelijk is gebombardeerd, begroef de 90-jarige overlevende van de Tweede Wereldoorlog, Vira Mykhailivna, haar met tranen besmeurde wangen in haar handpalmen.

“Ik dacht niet dat dit ons ooit zou kunnen overkomen,” zei ze. “Dit was vroeger een geweldige dag”.

Kateryna Grigoriyevna, 79, een gepensioneerde bankdirecteur die 10 weken onder de grond heeft doorgebracht, zat een ijsje te eten dat ze voor de Dag van de Overwinning had durven kopen.

“We haten Poetin,” zei ze, terwijl ze een blik wierp op de kade waar zo’n 200 mensen ineengedoken zaten in tenten en op dunne matrassen.

“Ik zou hem zelf doden als ik kon. “

Alleen schande, en zeker nederlaag

De overwinning van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog heeft in Rusland onder Poetin een bijna religieuze status gekregen, die de herinnering aan de “Grote Patriottische Oorlog” heeft opgeroepen tijdens wat hij een “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt. Westerse landen zien dit als een valse analogie om ongeprovoceerde agressie te rechtvaardigen.

“Er kan geen dag van overwinning zijn, alleen schande en zeker nederlaag in Oekraïne,” zei de Britse minister van Defensie Ben Wallace.

In Polen werd de Russische ambassadeur tijdens een herdenkingsdienst door demonstranten omringd en met rode verf bespoten. Ambassadeur Sergej Andrejev, zijn gezicht druipend en zijn hemd bevlekt, zei dat hij “trots was op mijn land en mijn president”.

Nadat een aanval op Kiev in maart was neergeslagen door sterke Oekraïense weerstand, stuurde Rusland vorige maand meer troepen op een groot offensief in het oosten. Maar de Russische winst is op zijn best traag, en Westerse wapens stromen Oekraïne binnen voor een verwachte tegenaanval.

Westerse militaire deskundigen – van wie velen aanvankelijk een snelle Russische overwinning voorspelden – zeggen nu dat Moskou zonder troepen zou kunnen komen te zitten. Een volledige oorlogsverklaring zou Poetin in staat stellen reservisten te activeren en dienstplichtigen te sturen.

“De retoriek die Poetin in zijn toespraak gebruikte, doet niet ter zake. Als hij niet de oorlog heeft verklaard, of een algemene mobilisatie, dat is wat (is) belangrijk,” tweette Phillips O’Brien, hoogleraar strategische studies aan de Britse Universiteit van St Andrews.

“Zonder concrete stappen om een nieuwe strijdmacht op te bouwen, kan Rusland geen lange oorlog voeren, en de klok begint te tikken over het falen van hun leger in Oekraïne.”

De oorlog lijkt nog steeds op grote publieke steun te kunnen rekenen in Rusland, waar onafhankelijke journalistiek feitelijk verboden is en de staatstelevisie beweert dat Rusland zich verdedigt tegen de NAVO. De dienstplicht zou deze steun op de proef stellen.

Olga, die deelnam aan de herdenkingsmars van het “Onsterfelijke Regiment” in Sint-Petersburg, zei dat ze vreesde voor haar studerende zoon.

“Ik maak me echt zorgen om hem. Dat ben ik echt. Ik ken veel moeders wier zonen nu de dienstplichtige leeftijd hebben bereikt… Zij proberen op elke mogelijke manier te voorkomen dat hun kinderen naar deze oorlog gaan. “

Wrakstukken opvegen

Serhiy Haidai, gouverneur van de Oekraïense frontlinieprovincie Luhansk, zei dat reddingswerkers bezig waren met het doorzoeken van het terrein van een school in de stad Bilohorivka na een Russische aanval waarbij zondag 60 mensen zouden zijn omgekomen.

De Oekraïense strijdkrachten houden stand in de steden Rubizhne en Popasna, de belangrijkste doelwitten van de Russische opmars, voegde hij eraan toe.

Het Oekraïense ministerie van defensie zei dat Russische troepen, gesteund door tanks en artillerie, “aanvalsoperaties” uitvoerden in de Azovstal-fabriek in Mariupol, waar honderden Oekraïense verdedigers maandenlang stand hebben gehouden tijdens de belegering. Burgers die daar schuilden, zijn de afgelopen dagen geëvacueerd.

De Russen proberen een brug op te blazen die gebruikt wordt voor evacuaties, om de laatste verdedigers binnenin op te sluiten, zei Petro Andryuschenko, een gemeenteraadslid van Mariupol.

Aan het belangrijkste oostelijke front zei het Oekraïense militaire commando in zijn nachtelijke briefing op Facebook dat Russische troepen hun pogingen voortzetten om de controle over Rubizhne over te nemen, om zo de voorwaarden te scheppen voor een nieuwe aanval op de steden Lyman en Sievierodonetsk.

Net voor de parade op het Rode Plein werden de menu’s van de Moskouse satelliettelevisie kort gewijzigd om de kijkers berichten te tonen waarin de oorlog in Oekraïne werd veroordeeld.

“De televisie en de autoriteiten liegen. Nee tegen de oorlog”, aldus de berichten.

———————–
Reportage door Adrien MAXILARIS
Edactie: Evelyne BONICEL
Onze normen: de vertrouwensbeginselen van Reliëf
Reliëf | Geo-politieke ontcijfering

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?