|
|
|
Zuid-Afrika zegt dat VAE Gupta broers hebben gearresteerd

Zuid-Afrika zegt dat VAE Gupta broers hebben gearresteerd

Zuid-Afrika heeft maandag gezegd dat de Verenigde Arabische Emiraten Rajesh Gupta en Atul Gupta hebben gearresteerd, broers die worden beschuldigd van politieke corruptie onder de voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.
Atul, Rajesh et Ajay Gupta

Les deux pays ont ratifié un traité d’extradition en avril 2021, mais il n’était pas immédiatement clair si les arrestations conduiraient au retour des frères en Afrique du Sud.

“De besprekingen tussen de verschillende wetshandhavingsinstanties van de VAE en Zuid-Afrika over de te volgen weg zijn aan de gang,” aldus het Zuid-Afrikaanse ministerie van Justitie en Correctionele Diensten in een korte verklaring, waaraan het toevoegde dat het met de VAE zal blijven samenwerken.

De broers worden ervan beschuldigd hun relatie met Zuma, die van 2009 tot 2018 aan de macht was, te hebben gebruikt om contracten binnen te halen, overheidsmiddelen te verduisteren, regeringsbenoemingen te beïnvloeden en overheidsmiddelen te verduisteren. Zuma en de Guptas ontkennen dat ze iets verkeerd hebben gedaan.

De broers van Indiase afkomst verlieten Zuid-Afrika na de afzetting van Zuma in 2018. In 2018 is een onderzoek ingesteld naar beschuldigingen van corruptie tijdens de jaren dat Zuma aan de macht was.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben in april 2021 een uitleveringsverdrag met Zuid-Afrika geratificeerd, een stap waarvan de regering van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa had gehoopt dat deze zou leiden tot de terugkeer van de Guptas om te worden aangeklaagd.

De grootste oppositiepartij van Zuid-Afrika juichte de arrestaties toe.

“Wij hopen dat dit inderdaad het begin is van de arrestaties en vervolgingen van degenen die – lokaal en in het buitenland – ons land jarenlang hebben geplunderd en rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de ontberingen waarmee miljoenen Zuid-Afrikanen vandaag worden geconfronteerd”, aldus de Democratische Alliantie in een verklaring.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?