|
|
Braziliaanse politie doet inval bij pro-Bolsonaro zakenlieden beschuldigd van praten over staatsgreep

Braziliaanse politie doet inval bij pro-Bolsonaro zakenlieden beschuldigd van praten over staatsgreep

De Braziliaanse politie heeft dinsdag een inval gedaan in de woningen van verschillende zakenlieden die de herverkiezing van president Jair Bolsonaro steunden, zeiden twee bronnen, nadat een mediakanaal hen ervan beschuldigde de deugden van een staatsgreep te verkondigen als de extreem-rechtse leider de stemming in oktober verliest.
Luciano Hang salue le président brésilien Jair Bolsonaro

De federale politie bevestigde dat zij in vijf staten acht huiszoekingen verricht op verzoek van rechter Alexandre de Moraes van het Hooggerechtshof, die vorige week de functie van hoofd van het hoogste Braziliaanse electorale hof heeft overgenomen. De politie heeft de doelwitten niet bij naam genoemd.

Twee personen die op de hoogte zijn van de zaak, die op voorwaarde van anonimiteit spraken, zeiden dat de doelwitten van de huiszoekingen Jose Isaac Peres, algemeen directeur van Multiplan Empreendimentos Imobiliarios SA (MULT3.SA), en Meyer Joseph Nigri, voorzitter van woningbouwer Tecnisa SA (TCSA3.SA), waren.

Multiplan en Tecnisa hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar.

Miljardair Luciano Hang, oprichter van de warenhuisketen Havan en een van de belangrijkste aanhangers van Bolsonaro, zei dat hij het doelwit was geweest van de operatie, die hij toeschreef aan media-aandacht die zijn opmerkingen tijdens een paneldiscussie verdraaide.

“Een onverantwoordelijk artikel zonder context heeft me in deze situatie gebracht,” schreef Hang op Twitter. “Ik heb nooit over een staatsgreep gesproken (…). Ik heb altijd de democratie en de vrijheid van meningsuiting verdedigd.”

De Braziliaanse nieuwssite Metropoles meldde vorige week dat de zakenlieden lid waren van een WhatsApp-groep die speculeerde over mogelijke verkiezingsfraude en de voordelen van een staatsgreep besprak als Bolsonaro de volgende verkiezingen zou verliezen.

De zittende president ligt in de opiniepeilingen achter op de voormalige linkse president Luiz Inacio Lula da Silva en heeft vraagtekens geplaatst bij de integriteit van het elektronische stemsysteem van Brazilië, waardoor de vrees is aangewakkerd dat hij de verkiezingsresultaten zou kunnen aanvechten.

Twee van Bolsonaro’s zonen, beiden federale wetgevers, hekelden het politieonderzoek als machtsmisbruik dat de vrijheid van meningsuiting bedreigt.

“Het heeft geen zin om een huiszoekings- en inbeslagnemingsbevel te bevelen tegen eerlijke zakenlieden (…) omdat ze in een privé Whatsapp-gesprek hebben gezegd dat ze alles liever zouden hebben dan een ex-gevangene,” twitterde senator Flavio Bolsonaro, verwijzend naar Lula’s tijd in de gevangenis wegens corruptieveroordelingen die later werden teruggedraaid.

“Dit is een aanval op de democratie midden in een verkiezingscampagne. Censuur. Er is geen ander woord,” twitterde Eduardo Bolsonaro, die lid is van het Congres.

Zakenlieden Afranio Barreira Filho, Ivan Wrobel, Jose Koury, Marco Aurelio Raymundo en Luiz Andre Tissot waren ook het doelwit van de invallen van dinsdag, zeiden de bronnen. Relief kon hen niet onmiddellijk bereiken voor commentaar.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?