|
|
|
Libanon onderzoekt doodsbedreigingen tegen Saoedische ambassade

Libanon onderzoekt doodsbedreigingen tegen Saoedische ambassade

De Libanese minister van Binnenlandse Zaken heeft woensdag de veiligheidsdiensten gevraagd een onderzoek in te stellen naar doodsbedreigingen aan het adres van de ambassade van Saudi-Arabië in Libanon, nadat de Saudische ambassadeur in Libanon een opname met dergelijke bedreigingen op zijn Twitter-account had gezet.
Le ministre libanais de l'Intérieur, Bassam Mawlawi

Minister van Binnenlandse Zaken Bassam Mawlawi zei dat zijn bevel was gebaseerd op zijn “bezorgdheid voor het belang en de veiligheid van Libanon en de goede betrekkingen met broederlanden, in het bijzonder het Koninkrijk Saudi-Arabië,” aldus een verklaring van het ministerie.

De Saoedische ambassadeur Walid al-Bukhari deelde eerder een tweet van een pro-Saoedisch account met een opname van een man die volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken een Saoedisch onderdaan is en in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet woont, een bolwerk van de door Iran gesteunde Hezbollah.

Volgens de verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd hij “door de Saoedische autoriteiten gezocht wegens terroristische misdrijven”.

De man zegt dat als een van zijn familieleden iets overkomt, “geen enkele Saudische ambassademedewerker in leven zal blijven… Ik zal alle Saudische ambassademedewerkers vernietigen, iedereen die verbonden is met de Saudische ambassade.” De Saoedische ambassade in Libanon was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar en het mediacentrum van de Saoedische regering heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Sommige Libanese functionarissen hebben getracht de banden met Saoedi-Arabië, eens een belangrijke donor, te verbeteren na jaren van achteruitgang als gevolg van de groeiende invloed in Libanon van Hezbollah, een groepering die door Riyad en de VS als een terroristische groepering wordt aangemerkt.

De betrekkingen bereikten vorig jaar een dieptepunt toen Saudi-Arabië de invoer van Libanese goederen verbood wegens drugshandel en zijn ambassadeur terugriep na kritische opmerkingen van een pro-Hezbollahminister.

De ambassadeur keerde eerder dit jaar terug en Saudi-Arabië heeft sindsdien beperkte financiële steun toegezegd aan de Libanese gezondheidssector, evenals Frankrijk, dat het voortouw heeft genomen bij de internationale inspanningen voor een hernieuwde betrokkenheid van Saudi-Arabië bij Libanon.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?