|
|
Democraat Mary Peltola verslaat Sarah Palin in een speciale verkiezing in Alaska.

Democraat Mary Peltola verslaat Sarah Palin in een speciale verkiezing in Alaska.

Mary Peltola, een voormalig Democratisch staatswethoudster, heeft een speciale verkiezing gewonnen om de enige zetel van Alaska in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te bezetten. Zij wordt daarmee de eerste inheemse bewoonster van Alaska die de staat in het Congres vertegenwoordigt, zo maakte de Alaska Division of Elections woensdag bekend.
La démocrate Mary Peltola

EZij versloeg de voormalige Republikeinse gouverneur Sarah Palin met 51,47% tegen 48,53%. Sarah Palin is bekend door haar mislukte kandidatuur voor het vice-presidentschap met John McCain in 2008.

Mevrouw Peltola zal de resterende ambtstermijn van de eerder dit jaar overleden Republikeinse afgevaardigde Don Young volmaken en zal op 8 november worden herkozen.

Zij is de eerste inheemse in Alaska die een staat vertegenwoordigt waar bijna 20% van de bevolking inheems is, het hoogste percentage in de Verenigde Staten.

De campagne van Palin voor de zetel in het Huis was haar eerste poging voor een openbaar ambt na de nederlaag van McCain. Haar wordt toegeschreven dat zij heeft geholpen de deur te openen naar een meer rechtse vleugel van de Republikeinse partij.

Tijdens haar campagne presenteerde Peltola zichzelf als “Alaska’s beste kans om een extremist van de overwinning af te houden”, aldus haar campagnewebsite. Zij benadrukte haar status als “de enige kandidaat in deze race die geen multimiljonair is”.

De verkiezing is de eerste die wordt gehouden volgens het nieuwe rangordesysteem van de staat, waarbij de kiezers de kandidaten in volgorde van voorkeur op het stembiljet vermelden. Een kandidaat moet 50% van de stemmen krijgen om tot winnaar te worden uitgeroepen.

De bijzondere verkiezing werd uitgeschreven na het overlijden van de heer Young, 88 jaar oud, die in 1973 voor het eerst werd verkozen.

De winnaar van de speciale verkiezing zal de ambtstermijn van Young, die eind dit jaar afloopt, voltooien. Palin, Peltola en de Republikein Nick Begich III zullen in de verkiezingen van 8 november meedingen naar de zetel voor de komende twee jaar.

Ondertussen kondigde de Democratische afgevaardigde Charlie Crist woensdag aan dat hij met onmiddellijke ingang zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden neerlegde, zodat hij zich kon concentreren op zijn campagne voor gouverneur van Florida tegen de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?