|
|
Israël zal vier Boeing tankers kopen voor 927 miljoen dollar.

Israël zal vier Boeing tankers kopen voor 927 miljoen dollar.

Israël zal vier Boeing Co (BA.N) KC-46A-tankers kopen voor zijn luchtmacht, kondigden de Israëlische regering en de Amerikaanse defensieaannemer donderdag aan, voor een totaal van 927 miljoen dollar, met levering van het eerste vliegtuig gepland voor 2025.
Seattle, Washington, aux États-Unis

De tankers zouden de decennia oude Boeing 707’s vervangen die Israël momenteel gebruikt voor bijtanken vanuit de lucht en zouden het land kunnen helpen te laten zien dat het de Iraanse nucleaire faciliteiten, die al lang bedreigd worden, serieus wil aanvallen.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz dankte het Pentagon voor wat hij omschreef als de snelle goedkeuring van de aankoop van de KC-46A en zei dat de tankers “de IDF (Israel Defence Forces) in staat zullen stellen om veiligheidsuitdagingen dichtbij en veraf aan te gaan”.

In 2020 heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn goedkeuring gehecht aan de mogelijke verkoop aan Israël van maximaal acht Boeing-tankers en bijbehorende uitrusting tegen een geraamde totale kostprijs van 2,4 miljard dollar. Israël heeft verzocht om het tijdschema voor de levering zo mogelijk te versnellen.

Israël heeft de terugtrekking van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump uit een nucleaire overeenkomst met Iran uit 2015 verwelkomd, die hij onvoldoende achtte om zijn aartsvijand de middelen te ontzeggen om een bom te bouwen.

Nu de huidige regering van de VS en andere wereldmachten de overeenkomst trachten te verlengen, heeft Israël te kennen gegeven dat het uiteindelijk zijn toevlucht zal nemen tot preventieve actie.

Sommige onafhankelijke deskundigen zijn echter van mening dat de nucleaire sites van Iran te afgelegen, verspreid en verdedigd zijn om Israël in staat te stellen blijvende schade toe te brengen.

Iran ontkent dat het kernwapens wil verwerven.

Volgens de Israëlische luchtmacht (IAF) zijn haar Boeing 707-tankers meer dan 45 jaar oud en zijn reserveonderdelen schaars.

De KC-46A zal zo’n 30 procent meer brandstof kunnen vervoeren terwijl hij 30 procent minder verbruikt, aldus de IAF-krant in een artikel van maart 2021. “Dit (zal) ons bereik aanzienlijk verbeteren,” zei een IAF-majoor.

“Bovendien kan dit toestel andere vliegtuigen bijtanken terwijl het tegelijkertijd door een andere KC-46 wordt bijgetankt, een mogelijkheid die de (Boeing 707 tanker) niet heeft. Dit vergroot theoretisch zijn bereik tot oneindig.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?