|
|
|
Een man rijdt in op een menigte in Berlijn, doodt een leraar en verwondt 14 studenten.

Een man rijdt in op een menigte in Berlijn, doodt een leraar en verwondt 14 studenten.

Een 29-jarige man is woensdag in Berlijn op een menigte ingereden, waarbij een lerares om het leven kwam en 14 van haar leerlingen gewond raakten, toen hij met zijn auto twee bochten maakte op een trottoir in een populair winkelgebied, aldus de autoriteiten.
Berlin, en Allemagne, le 8 juin 2022

Lde politie heeft de bestuurder geïdentificeerd als een Duits-Armeense man, wiens voertuig uiteindelijk tegen een etalageruit is gebotst. Hij werd door omstanders tegengehouden en aan de autoriteiten overgedragen.

Het was niet mogelijk om vast te stellen of het een ongeluk was of een opzettelijke daad in een straat in de buurt van de Kaiser Wilhelm Memorial Church, een van de beroemdste bezienswaardigheden van de Duitse hoofdstad, zei de politie.

De brandweer had eerder gezegd dat een tiental mensen gewond waren en zes in levensgevaar verkeerden. De politie zei later dat 14 studenten onder de gewonden waren.

De leraar begeleidde een klas van 10-jarigen uit het stadje Bad Arolsen in de Midden-Duitse deelstaat Hessen, aldus de Hessische openbare omroep. Het zijn waarschijnlijk 16- en 17-jarigen.

De autoriteiten ontkenden een bericht in de Duitse krant Bild dat de chauffeur een bekentenisbrief in de auto had achtergelaten. In plaats daarvan vonden de onderzoekers posters over Turkije, dat moeizame betrekkingen onderhoudt met Armenië.

“We hebben nog niet alles opgehelderd,” vertelde de Berlijnse burgemeester Franziska Giffey aan verslaggevers op de plaats delict.

“Het is nog te vroeg om te speculeren” over de oorzaak van het incident, had een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken eerder gezegd op een reguliere persconferentie van de federale regering in Berlijn.

Het incident deed herinneringen herleven aan 2016, toen een man in dezelfde buurt van Berlijn een vrachtwagen kaapte, de chauffeur doodde en ermee inreed op een overvolle kerstmarkt, waarbij 11 anderen om het leven kwamen.

Onderzoekers waren aan het onderzoeken of het incident een opzettelijke aanval was of mogelijk een ongeval met een medische oorzaak, zei een politiewoordvoerder eerder, eraan toevoegend dat de bestuurder na het ongeval medische zorg had gekregen.

De krant Bild publiceerde een foto van de gearresteerde bestuurder, die een gele trui, een joggingbroek en rode sportschoenen droeg.

Meer dan 100 reddingswerkers haastten zich naar de scène na het incident. De kleine zilverkleurige Renault belandde in een winkel nadat hij door een ruit was gereden, zo blijkt uit beelden van een relais.

Dekens bedekten wat een lichaam leek te zijn in een afgezet gebied bewaakt door de politie. Reddingswerkers brachten mensen die bij bewustzijn leken op brancards naar een ambulance, waaronder een zittende vrouw en een andere die haar gezicht met haar hand bedekte.

“Ik hoorde de knal en de crash toen we in een winkel waren, toen kwamen we naar buiten en zagen we gewoon het bloedbad,” zei John Barrowman, een acteur, in een video gepost op zijn Twitter-account.

Het terrein, gelegen in een winkelstraat in de buurt van een McDonald’s restaurant, werd afgezet. Voorbijgangers keken omhoog naar een helikopter die boven hen cirkelde.

Het nabijgelegen Europa Center complex werd vervolgens geëvacueerd voor het geval de gecrashte auto explosieven bevatte, aldus de politie.

“De federale regering heeft uiteraard kennis genomen van het verschrikkelijke incident dat zich vandaag in Berlijn heeft voorgedaan en is daar zeer bezorgd en ontdaan over”, aldus een regeringswoordvoerder. “Onze gedachten en sympathie gaan uit naar de gewonden en hun families.

Het incident vond plaats in de buurt van de plaats van de aanslag van 19 december 2016, toen Anis Amri, een afgewezen Tunesische asielzoeker met banden met islamisten, met een vrachtwagen inreed op een overvolle kerstmarkt in het westen van Berlijn, waarbij 11 anderen om het leven kwamen en tientallen gewond raakten.

Amri vluchtte vervolgens naar Italië, waar de Italiaanse politie hem doodschoot.

Een politiewoordvoerder zei dat de politie had geleerd van de ervaringen van 2016 bij de aanpak van het incident van woensdag.

“De wonden van 2016 zijn niet geheeld, dat weet iedereen nog”, zegt politiewoordvoerder Thilo Cablitz.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?