|
|
|
VK blijft plannen maken om migranten uit te zetten naar Rwanda

VK blijft plannen maken om migranten uit te zetten naar Rwanda

Groot-Brittannië zette woensdag zijn strategie van het uitzetten van asielzoekers naar Rwanda voort en plant meer vluchten, ondanks het ingrijpen op het laatste moment door Europese rechters die het eerste vliegtuig enkele minuten voor het vertrek aan de grond hielden.
Un activiste bloquant la route menant au centre de renvoi des immigrants de Colnbrook près de l'aéroport d'Heathrow à Londres, le 14 juin 2022

De regering werd dinsdagavond gedwarsboomd in haar poging om een handvol migranten met een chartervliegtuig meer dan 6.000 km naar Rwanda te sturen, nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) tussenbeide was gekomen om een verbod uit te vaardigen, waardoor de vlucht werd geannuleerd.

“We zullen ons niet laten afschrikken door de onvermijdelijke last-minute juridische uitdagingen, noch zullen we toestaan dat menigten … uitzettingen blokkeren,” vertelde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel aan het parlement, en zei dat de regering zich inzette voor het beleid.

“Londen heeft in april een akkoord bereikt met Rwanda om tienduizenden asielzoekers die illegaal in Groot-Brittannië zijn aangekomen, naar het Oost-Afrikaanse land te sturen om hun aanvraag te laten behandelen. De Britse regering zegt dat het plan de stroom van migranten die vanuit Frankrijk gevaarlijk het Kanaal oversteken, zal indammen.

De VN-vluchtelingenleider noemde het beleid “catastrofaal”, de gehele leiding van de Church of England veroordeelde het als immoreel en schandelijk, en de media meldden dat Prins Charles, de troonopvolger, het plan privé “afschuwelijk” had genoemd.

De regering beweert dat het beleid het economische model van de smokkelnetwerken zal doorbreken, maar politieke tegenstanders zeggen dat het een splijtzwam is die macht grijpt en een kostbare verspilling is.

De late tussenkomst van het Europees Hof heeft sommige leden van de Conservatieve partij van premier Boris Johnson er ook toe aangezet Groot-Brittannië op te roepen zich volledig terug te trekken uit het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens.

Een minister zei dat zij niet op de hoogte was van dergelijke plannen, maar de woordvoerder van Boris Johnson zei dat niets was uitgesloten.

“Wij zullen alles in het werk stellen om deze nieuwe aanpak ten uitvoer te leggen, en zijn bereid om eventueel noodzakelijke aanvullende juridische hervormingen te onderzoeken”, aldus de woordvoerder. “We houden alle opties op tafel”.

Volgens juridische deskundigen zou Groot-Brittannië zich bij Wit-Rusland en Rusland aansluiten en geen partij zijn bij het verdrag indien het zou besluiten zich terug te trekken.

Terwijl een aantal migranten in de dagen voor de vlucht op individuele basis hun uitzetting door de Britse rechtbanken werd geblokkeerd, zei Patel dat het EHRM had ingegrepen om drie uitzettingen te blokkeren, waardoor niemand kon vliegen.

In zijn uitspraak over een van de mannen heeft het Europees Hof verklaard dat hij niet mag worden uitgezet voordat in Londen een volledig proces heeft plaatsgevonden om zich uit te spreken over de wettigheid van de regeling. Dit proces zal naar verwachting volgende maand plaatsvinden.

De heer Patel zei dat de regering van mening is dat dit niet verhindert dat in de tussentijd andere vluchten kunnen vertrekken.

Groot-Brittannië hoopt dat de 150 miljoen dollar kostende overeenkomst met Rwanda een einde zal maken aan de gevaarlijke migrantentochten in kleine bootjes over het Kanaal, waar vorig jaar meer dan 28.500 mensen uit Europa aankwamen. Alleen al op dinsdag werden nog eens 444 mensen opgespoord.

Volgens de heer Patel kost het 5 miljoen pond per dag om migranten op te vangen.

Uit opiniepeilingen blijkt dat het Britse publiek gelijk verdeeld is over de kwestie, waarbij velen maatregelen willen tegen illegale immigratie – die een belangrijke rol speelde bij de stemming voor Brexit in 2016 – terwijl anderen zeggen dat het beleid de internationale reputatie van Groot-Brittannië schaadt.

Rwanda, waarvan de reputatie op het gebied van de mensenrechten onder vuur ligt, zei dat het zich ook volledig blijft inzetten voor het plan.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?