|
|
|
Overstromingen in Bangladesh en India

Overstromingen in Bangladesh en India

In de naburige Indiase deelstaat Assam zijn ten minste 17 mensen omgekomen bij de overstromingen die deze maand begonnen, aldus politiefunctionarissen op zondag.
Sylhet, au Bangladesh, le 19 juin 2022

AIn het weekend zijn in Bangladesh minstens 25 mensen door blikseminslag of aardverschuivingen om het leven gekomen, terwijl miljoenen mensen in laaggelegen gebieden in het noordoosten van het land, die door de ergste moessonoverstromingen in de recente geschiedenis van het land zijn getroffen, zijn gestrand of dakloos zijn geworden, aldus functionarissen.

Veel rivieren in Bangladesh hebben een gevaarlijk peil bereikt en de hevige regenval vanuit de Indiase bergen heeft de situatie nog verergerd, aldus Arifuzzaman Bhuiyan, hoofd van het door de staat beheerde Flood Forecast and Warning Centre.

Duizenden politieagenten en militairen zijn naar delen van het land gestuurd om te helpen bij zoek- en reddingsacties.

Ongeveer 105.000 mensen zijn tot nu toe geëvacueerd, maar politiefunctionarissen schatten dat meer dan vier miljoen mensen nog steeds vastzitten.

Sylhet, Bangladesh

Syed Rafiqul Haque, een voormalig parlementslid en lid van de regeringspartij uit het district Sunamganj, zei dat het land een humanitaire crisis te wachten staat als er geen behoorlijke reddingsoperaties worden uitgevoerd.

“Bijna de hele Sylhet-Sunamganj gordel staat onder water en miljoenen mensen zijn gestrand,” zei hij, eraan toevoegend dat de slachtoffers geen voedsel of drinkwater hebben en dat de communicatienetwerken zijn uitgevallen.

Regionale ambtenaren hebben verklaard dat ongeveer 3,1 miljoen mensen ontheemd zijn, van wie 200.000 in door de regering beheerde provisorische onderkomens op verhoogde dijken of andere hooggelegen gronden.

De laatste jaren worden Bangladesh en India steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden die grootschalige schade aanrichten.

Milieudeskundigen waarschuwen dat de klimaatverandering tot meer rampen kan leiden, vooral in laaggelegen en dichtbevolkte gebieden van Bangladesh.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?