|
|
Frida Kahlo in de schijnwerpers

Frida Kahlo in de schijnwerpers

Zelfportret van Frida Kahlo vestigt veilingrecord voor Latijns-Amerikaans schilderij
Le commissaire-priseur Oliver Barker, président de Sotheby's Europe, vend un autoportrait de Frida Kahlo pour 34,9 millions de dollars américains.

Een zelfportret van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo van haar man, kunstenaar Diego Rivera, is dinsdag op een veiling verkocht voor 34,9 miljoen dollar, de hoogste prijs ooit betaald voor een schilderij van een Latijns-Amerikaanse kunstenaar.

Voltooid in 1949, ging Kahlo’s schilderij “Diego y yo” (Diego en ik) onder de hamer bij Sotheby’s in New York en werd verkocht aan een onbekende koper. De prijs was inclusief 3,9 miljoen dollar aan kosten, aldus het veilinghuis.

“Dit is een van de belangrijkste werken van Kahlo ooit geveild en we zijn verheugd dat het bij Sotheby’s is,” zei Oliver Barker, veilingmeester en senior directeur van Sotheby’s, die de veiling opende.

Het schilderij toont een betraande Kahlo met haar haar los om haar heen, een portret van Rivera met een derde oog ingelegd boven haar voorhoofd.

Kahlo, die na een auto-ongeluk in haar jeugd lange tijd bedlegerig was, maakte zo’n 200 schilderijen, schetsen en tekeningen – meestal zelfportretten – waarin ze haar tegenslag omzette in werken van levendige kleuren en iconische kracht.

Ze kreeg internationale bekendheid na haar dood in 1954, en na de jaren 1970 werd ze een feministisch icoon.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?