|
|
|
Gebeden en vrijlating van vogels ter gelegenheid van 20 jaar bomaanslag op Bali

Gebeden en vrijlating van vogels ter gelegenheid van 20 jaar bomaanslag op Bali

Woensdag zullen op het Indonesische eiland Bali herdenkingen plaatsvinden, waar overlevenden en familie en vrienden van de slachtoffers bijeenkomen om de 20e verjaardag te herdenken van de bomaanslag op Bali, een van de dodelijkste militante aanslagen ter wereld.
Mémorial de Bali à Sydney, en Australie, le 10 octobre 2022

In totaal 202 mensen, waaronder 88 Australiërs en 38 Indonesiërs, werden gedood bij een explosie van een autobom buiten de Sari Club in Bali’s Kuta strandgebied en een bijna gelijktijdige explosie in Paddy’s Bar aan de overkant van de weg.

Een ceremonie met vredesgebeden en de symbolische vrijlating van 20 vogels is een van de vele evenementen op het overwegend hindoeïstische eiland, waaronder een gedenkteken in het gebied van de explosies.

“De herdenking is een manier voor ons om ons te herinneren, om iedereen eraan te herinneren dat er een terroristische aanslag is geweest en dat we niet willen dat dit nog eens gebeurt,” zei Ni Luh Erniati, die haar man verloor bij de aanslag en die de ochtendgebeden met haar kinderen zal bijwonen.

Twee decennia na de aanslagen, die worden toegeschreven aan het aan Al Qaida gelieerde jihadistische netwerk Jemaah Islamiyah (JI), blijven de herinneringen aan de aanslag de overlevenden achtervolgen.

De Balinese vader van twee kinderen, I Dewa Ketut Rudita Widia Putra, zat vast in het verkeer op de drukke boulevard van Kuta toen de bommen ontploften. Nadat hij uit zijn brandende auto was gekropen, werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht met brandwonden die een derde van zijn lichaam bedekten.

“Tot op de dag van vandaag ben ik getraumatiseerd en bang als ik uit de auto stap en in een file terecht kom”, aldus de 55-jarige man.

“Zelfs als ik besef dat ik niet in het verkeer van Kuta zit, kan ik trillen van angst, het koude zweet uitbreken en me echt bang voelen.

De Indonesische politie en het Australische consulaat-generaal op Bali zullen ook herdenkingsplechtigheden houden.

Na de bomaanslagen op Bali, en met de steun van Australië en de Verenigde Staten, heeft Indonesië een antiterreureenheid voor de elite opgericht, genaamd de Speciale Detachering of Densus 88, die het IJ heeft verzwakt en heeft geleid tot de arrestatie of de dood van tientallen vermoedelijke islamitische militanten.

Het land met de grootste moslimmeerderheid ter wereld heeft ook de-radicaliseringsprogramma’s voor veroordeelde militanten ingevoerd, hoewel de doeltreffendheid daarvan zowel is geprezen als bekritiseerd.

In augustus verklaarde de Indonesische regering dat de bommenlegger van Bali, Umar Patek, in aanmerking kwam voor voorwaardelijke vrijlating en binnenkort zou worden vrijgelaten, tot ontsteltenis van velen die door de aanslagen waren getroffen.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?