|
|
Goed nieuws voor studenten in de VS

Goed nieuws voor studenten in de VS

De kwijtschelding van studieleningen in de VS geeft leners hoop voor vakantie en medische school.
Université de Californie du Sud (USC) à Los Angeles, Californie, États-Unis

The Amerikanen met een zware studieleningsschuld waren woensdag verheugd over de aankondiging van de Amerikaanse president Joe Biden dat 10 000 dollar aan studieleningen zou worden kwijtgescholden, en sommigen hopen extra uren te kunnen overslaan en misschien vakantie te kunnen nemen of terug naar school te kunnen gaan.

“Ik zou niet aarzelen om een reis te plannen of op vakantie te gaan,” zei John Paul, 49, een restaurantmanager in Washington DC, die zei dat hij leningen had genomen om het collegegeld van zijn zoon te betalen. “Voorheen hadden we in ons achterhoofd dat deze schuld op ons drukte. Nu zijn we enigszins opgelucht.

Hij werd geïnterviewd kort nadat de regering Biden had aangekondigd dat het een COVID-19-gerelateerde pauze op de terugbetaling van studentenleningen zou verlengen tot het einde van het jaar, terwijl 10.000 dollar aan studieschuld zou worden kwijtgescholden voor leners die minder dan 125.000 dollar per jaar verdienen, of 250.000 dollar voor een getrouwd stel.

Paul zei dat de verlichting zijn uitstaande schuld zal halveren.

Vincent Joseph, die in 2019 afstudeerde en momenteel werkt bij een lobbybedrijf in Washington, D.C., zei dat hij blij was te horen dat zijn resterende schuld van $6.500 waarschijnlijk zou worden verlicht.

“Er zou een hele volgende generatie kunnen zijn die geen extra uren of extra banen hoeft te werken om deze schuld af te betalen”, zei hij, erop wijzend dat hij op de universiteit een baan had aangenomen om zijn leningen af te betalen.

“Veel mensen hebben extra banen en brengen daarom geen tijd door met hun vrienden en familie omdat ze zich zorgen maken over hun schulden”, voegde hij eraan toe, en noemde het een kleine stap in de goede richting.

Millennials, geboren tussen 1982 en 2000, “hebben een aanzienlijk hogere studieschuld, een lager percentage huizenbezitters en een lagere nettowaarde dan vorige generaties”, volgens een studie die vóór de COVID-19-pandemie werd vrijgegeven door het onpartijdige Government Accountability Office.

Alexis Horton, 20, biologiestudente aan de Howard University, zei dat de aankondiging een opluchting is voor degenen die van plan zijn hun studies voort te zetten.

“Als biologiestudent die medicijnen wil gaan studeren, heb ik op school veel leningen opgebouwd, dus als ik hoor dat ik misschien 20.000 of 10.000 dollar kan krijgen, klinkt dat heel goed,” zei Horton tegen Relief.

Voorstanders van schuldverlichting voor studenten juichten de stap toe, maar drongen er ook bij de regering-Biden op aan meer te doen om systemische problemen aan te pakken.

Kyra Taylor, een advocaat van het National Consumer Law Center die zich richt op studieleningen, noemde de stap “levensveranderend voor miljoenen Amerikanen.

Het Witte Huis schat dat zijn schuldverlichtingsplan zou kunnen leiden tot de volledige kwijtschelding van de schuld van ongeveer 20 miljoen leners. Volgens educationdata.org hebben ongeveer 43 miljoen Amerikanen een federale studentenlening schuld.

Taylor voegde er echter aan toe dat het plan niet genoeg doet om leners met grotere saldi te helpen, zoals veel zwarte Amerikanen, die volgens deskundigen met een zware schuldenlast worden geconfronteerd.

“De regering moet extra maatregelen nemen om de raciale ongelijkheden aan te pakken die door het systeem van studieleningen zijn verergerd, wat betekent dat zwarte Amerikanen, en vooral zwarte vrouwen, met meer studieleningschulden worden opgezadeld, alleen maar om toegang te krijgen tot dezelfde kansen als anderen”, zei ze tegen Relief.

De regering zei ook dat ze tot 20.000 dollar schuld kwijtscheldt voor ontvangers van federale Pell-beurzen, ongeveer 6 miljoen studenten uit gezinnen met een laag inkomen, en dat ze een nieuwe regel voorstelt die bepaalde inkomens beschermt tegen afbetalingsplannen en sommige leensaldi na 10 jaar afbetaling kwijtscheldt.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?