|
|
Canada’s vice-premier Freeland misbruikt in Alberta

Canada’s vice-premier Freeland misbruikt in Alberta

De Canadese premier Justin Trudeau heeft zondag een beledigende verbale aanval op zijn vicepremier en minister van Financiën Chrystia Freeland veroordeeld en noemde het "uiterst verontrustende intimidatie" en geen op zichzelf staand incident.
Canada's minister van Financiën, Chrystia Freeland

“We zien dat steeds meer mensen in het openbare leven en mensen in verantwoordelijke posities, met name vrouwen, Canadezen met een raciale achtergrond, mensen uit minderheden of verschillende gemeenschapsgroepen, het doelwit worden, bijna omdat jullie steeds luider gaan spreken”, zei Trudeau zondag in een toespraak.

“We zien een terugslag….. We moeten ons afvragen wat voor een land we zijn, wat voor een land we willen zijn.”

In de video van het incident die vrijdag laat op Twitter werd gedeeld, naderde Freeland de lift van een stadhuisgebouw in Grande Prairie, Alberta, toen een man naar haar schreeuwde.

“Wat doe jij verdomme in Alberta?” zei de man toen Freeland naar de lift liep en naar binnen ging. Hij noemde haar ook een “verrader” en een “vuile teef”. De video is honderdduizenden keren bekeken.

Mevrouw Freeland is geboren in Alberta en maakte een rondreis door de provincie om overheidsambtenaren, bedrijven en werknemers te ontmoeten.

Ze erkende het incident in een tweet op zaterdag. “Wat gisteren gebeurde was een vergissing. Niemand zou bedreigingen en intimidatie moeten dulden,” schreef Freeland op Twitter.

Ook Canadese politici uit het hele politieke spectrum veroordeelden de verbale aanval.

Dit incident is het laatste in een reeks verbale aanvallen op vrouwen in het openbare leven in Canada, waaronder activisten en journalisten.

Wekenlang heeft een groep journalisten publiekelijk een reeks anonieme privé-e-mails gedeeld die zij hadden ontvangen en die gerichte bedreigingen bevatten met geweld en aanranding, alsook racistische en vrouwenhatende taal.

Op een schaal van 0-10, in welke mate zou u Reliefnews.be aanbevelen aan een vriend of collega?

Kunt u de reden van uw score verklaren?